[verzia pre mobil]
TK KBS

Dnes je streda 04. 08. 2021   Meniny má Dominik, Dominika       Pošlite tip TK KBS Správy cez: RSS | Email | Mobile | Twitter | Instagram | Facebook | Vyhľadávanie

Home Najnovšie Domáce Zahraničné Foto Video Audio Press

  Kalendár správ
<<  august  >>
poutstštpisone
       1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

  COVID-19
Koronavírus [dossier]
Covid-19 automat
Rady pri ochorení

  Top témy
Všetky
Pápež František na Slovensku
Duchovná príprava

www.navstevapapeza.sk

Rok Amoris Laetitia
Rok sv. Jozefa
Koronavírus

  Život Cirkvi
Program biskupov
Pozvánky na akcie
Programové tipy
Podcast

  Sekretariát KBS
Konferencie KBS
Synoda o rodine
Pôstna polievka
Zamyslenia KBS
Financovanie Cirkvi

  Pápež František
Životopis
Generálne audiencie
Anjel Pána [audio]
Urbi et Orbi
Aktivity
Ranné homílie

Pápež píše FAO: Potraviny paradoxne chýbajú tým, ktorí ich produkujú
P:3, 15. 06. 2021 07:40, ZAH



Vatikán 15. júna (RV) Na paradox, že nedostatkom potravín trpia práve tí, ktorí ich produkujú, upozornil pápež František v posolstve pri príležitosti 42. konferencie Organizácie pre výživu a poľnohospodárstvo – FAO.

Štvordňové virtuálne podujatie sa začalo v Ríme v pondelok 14. júna na tému: „Transformácia agropotravinárskych systémov: od stratégie k činnosti“ V posolstve adresovanom predsedajúcemu Michalovi Kurtykovi, poľskému ministrovi pre klímu a životné prostredie, pápež okrem iného píše:

„Obnovenie ekonomík po pandémii nám ponúka príležitosť zvrátiť doterajšie smerovanie a investovať do globálneho potravinového systému schopného odolávať budúcim krízam. Patrí sem podpora udržateľného a diverzifikovaného poľnohospodárstva, ktoré zohľadňuje vzácnu rolu rodinného poľnohospodárstva a vidieckych spoločenstiev. Paradoxne totiž konštatujeme, že nedostatkom či núdzou potravín trpia práve tí, ktorí ich produkujú.“

„Oceňujem a povzbudzujem úsilie medzinárodného spoločenstva vyvinuté na zabezpečenie toho, aby každá krajina mohla zaviesť mechanizmy potrebné na dosiahnutie vlastnej potravinovej autonómie, či už prostredníctvom nových modelov rozvoja a spotreby, alebo prostredníctvom foriem komunitných organizácií, ktoré by chránili miestne ekosystémy a biodiverzitu (porov. Laudato si', 129, 180).

Veľkou pomocou by mohlo byť využitie inovačného potenciálu na podporu malých výrobcov a na zlepšenie ich schopností a odolnosti (rezilientnosti). Z tohto hľadiska je práca, ktorú robíte, v súčasnom období krízy obzvlášť dôležitá.“



( TK KBS, RV, mh, jb; rp ) 20210615018   |   Upozorniť na chybu v správe |

[naspäť]